Technieken
Hoe de balken leggen bij een driepikkel?
Een driepikkel sjorren heeft voor de meesten onder jullie absoluut geen geheimen meer. Wel is het altijd even in het haar krabben over hoe je de balken nu weer legt. De drie voorbeelden op een rij:
Zoals gewoonlijk:
(Bron: website VVKSM)
Eén balk haaks op de grond:
(Bron: website VVKSM)
In deze laaste opstelling komen twee balken "loodrecht" op de grond te staan. Dit is ideaal wanneer je aan je tafel(vuur) werkt op kamp.
(Bron: website VVKSM)
Trompetsteek
Vaak geven we bij ons deze naam aan de touwverkortingsknoop. Toch is er enig verschil tussen die touwverkortingsknoop en deze trompetsteek.
Het doel van deze knoop is het verkorten van een ellenlang touw. Dit kan praktisch zijn bij tentlijnen, waarbij de piketten op één lijn moeten staan.
(Bron: website VVKSM)
Vorm voor deze knoop drie lussen (snijtornen). Hierbij steek je de middenste lus door de achterkant van de rechtse lus en door de voorkant van de linkse.
Touwverkortingssteek
Deze steek heeft net hetzelfde doel als de trompetsteek. Er is geen voorkeur voor een van de twee knopen, beide knopen zijn even sterk. Het verschil ligt waarschijnlijk in de handigheid van het leggen van de twee knopen.
(Bron: website VVKSM)
Maak een S-vorm in het touw. Maak aan beide kanten van de S een lus en steek de bocht van de S er doorheen.
Schootsteek
Deze knoop vormt een beter alternatief voor een platte knoop. Op deze knoop kan je meer spanning zetten en hij is ideaal om twee touwen van verschillende dikte aan elkaar te knopen. Kijk voor dit laatste zeker naar de dubbele schootsteek!
Deze knoop is gekend onder de naam schootsteek, maar ook als vlaggensteek of weversknoop.
(Bron: ′Bakentje 3′ techniekenploeg VVKSM)
- Je plooit het uiteinde van één van de twee touwen. Dit is het stugste of dikste touw. Hierdoor vorm je een open lus. (zie tekening)
- Met het andere touw ga je door de lus, je gaat rond het uiteinde van het andere touw en het andere touwen zelf. Daarna draai je terug.
- Wanneer je nu terug door de lus gaat, krijg je een platte knoop. Bij deze knoop echter, ga je onder het 'werkende' touw terug door.
Van deze knoop is ook een variant. Deze is zeer geschikt bij het aan elkaar knopen van touwen van verschillende dikte. Ook is deze versie nog net iets steviger dan zijn enkele broer.
(Bron: ′Bakentje 3′ techniekenploeg VVKSM)
Mastworp
Kwestie van alle onzekerheden en verwarringen van de baan te helpen: Hoe beëindig ik een sjorring met een goede mastworp?
(Bron: website vvksm)
- Draai uw touw eenmaal rond de balk en kruis het staande deel van het touw.
- Draai het touw nogmaals rond de balk, maar zorg dat je aan de andere kant van het staande deel uitkomt.
- Steek het touweinde onder de laatste lus en trek de mastworp aan.